SMTWTFS
1
78910111213
14151617181920
2122232427
282930

Artist talk: Olia Fedorova 


8. 11. 2023 od 17 hodin

JE SOUČÁSTÍ PROGRAMU ČELEM K UMĚNÍM A KONÁ SE NA FUD UJEP, AULA Č. 537.

Představení tvorby umělkyně → Olia Fedorova (UA) v rámci uměleckých rezidencí pro projekt Gardening of Soul: In Five Chapters.

Pracuji s významy a konotacemi studováním mechaniky a problémů její (pro)měnitelnosti skrze performativní intervenční praktiky, pozorování a psaní.

Má práce se zaměřuje na výzkum a interakci s životní podstatou a sémantickým prostorem. Tam hledám a odhaluji mezery – body nejistoty a „těkavosti“ jazyka, jeho nedorozumění a chybné porozumění. Jemně zasahuji do prostoru, pozoruji, jak mou přítomnost vítá (či nikoliv) a jak se díky tomu mění, jak se mění vnímání tohoto prostoru díky mým činům. Mé vlastní tělo nebo dočasné předměty, které do něj umisťuji, se tak stávají spouštěčem utváření významu a kurýry pro interpretace a spojení mezi prostorem a divákem.

 Kromě toho se věnuji psaní jako fyzické, meditativní a (sebe)terapeutické činnosti. Prostřednictvím psaní se snažím zaplnit smysluplné mezery, mluvit tam, kde je běžnou praxí mlčet. Když píšu o tom, co mě trápí nebo rozčiluje, když sdílím své osobní obavy a pochybnosti, povzbuzuji ostatní lidi, aby prolomili vlastní ticho a začali komunikovat.

Po 24. 02. 2022, kdy Rusko zahájilo rozsáhlou válku proti Ukrajině, jsem musela znovu zaměřit svou praxi, abych mohla přispět k informačnímu a kulturnímu odporu své země. Psaní ve formách (vizuální) poezie a publicistika se staly mou hlavní uměleckou činností. Používala jsem slova jako zbraň, poháněná energií lásky a vzteku, proti modernímu ruskému kolonialismu, imperialismu a diktatuře, proti útlaku všeho druhu, aby byly ukrajinské hlasy hlasité a vyslyšené. Zároveň hledám nové prostředky a přístupy v práci s prostředími: jednak válkou navždy změněnými, ale i mírumilovnými, i když vždy připomínají válku v mé vlasti.

Mým cílem je vytvořit takové umění o současné válce, aby další generace ukrajinských umělců už nemusely toto umění nikdy více dělat.

 

Přednáška se uskuteční v anglickém jazyce.

Projekt GARDENING OF SOUL: IN FIVE CHAPTERS, je financován z Fondů EHP a Norska 2014-2021. @fondyehpanorska